Teckenspråkets dag och Svenskt teckenspråk

 

Teckenspråkets dag 

Riksdagen tog ett historiskt beslut den 14 maj 1981, då man officiellt erkände teckenspråket som dövas första språk. Därför arrangeras Teckenspråkets dag den 14 maj varje år i olika städer i Sverige. 

Döva i Sverige har i mer än 100 år kämpat för ett erkännande av teckenspråket och rätten att använda det. Detta har även inneburit en kamp om mänskliga rättigheter, eftersom rätten till sitt eget språk är en mänsklig rättighet. 

Sverige var det första land i världen som officiellt erkänt teckenspråket som språk. Vi blev därmed en förebild för många andra länder, som efter hand fått teckenspråket legaliserat i olika former. 

Trots erkännandet 1981 så har teckenspråket inte alls fått den status som det borde. Det brister fortfarande i tillgänglighet och bemötande för de teckenspråkiga grupperna. Den mänskliga rättighet det innebär att fritt kunna använda sitt språk, är fortfarande en utopi för teckenspråksberoende.

 

Svenskt teckenspråk  

Det svenska teckenspråket är ett språk med ett eget teckenförråd och egen grammatik. Teckenspråket är ett språk som uttrycks med kroppen och händerna och uppfattas med synen.

Teckenspråk används i direkt kommunikation på samma sätt som hörande använder talspråk. I Sverige använder döva svenskt teckenspråk, liksom döva i andra länder använder sina nationella teckenspråk. Svenska språket är vårt andra språk och vi använder det i första hand för att skriva och läsa. Teckenspråket har funnits lika länge som det funnits döva och gruppen döva har utvecklat teckenspråket under alla år. Vi ser oss som en kulturell gemenskap och språklig minoritet.

Språket är en grundläggande rättighet för varje individ. Genom språket kan vi få till stånd en kommunikation med andra personer och kan utbyta tankar och utveckla en medvetenhet. Dessutom får vi nya begrepp om omvärlden och bättre förståelse för olika situationer. För att vi döva ska fungera i alla livssituationer fordras att samhället accepterar oss som teckenspråkiga samhällsmedborgare. Vårt språk är av central betydelse för vår gemenskap, självkänsla och kulturella identitet. Genom den gemensamma kommunikationsformen har vi skapat en identitet och en egen kultur.

Omkring 30.000 personer i Sverige använder det svenska teckenspråket.

Mer om teckenspråk
Språkrådet: » www.sprakradet.se 

Institutionen för lingvistik: » www.ling.su.se/teckenspråk

Källa: Sveriges Dövas Riksförbund (SDR), www.sdr.org

Läs mer Grattis på 39 års teckenspråkets dag 14 maj 2020 på "teckenspråksträffar blogg" här på GDL webben också